Cancerul de col uterin

, , Leave a comment

Cancerul de col uterin este o tumoare de tip malign ce afectează celulele ce căptuşesc uterul. Celulele uterului suferă modificări şi se multiplică necontrolat determinând apariţia displaziei. Displazia nu duce întotdeauna la cancer, dar trebuie urmărită cu atenţie. Cancerul de col uterin este cea mai răspândită boală în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20-45 de ani.

Cancer de col uterin

Cancer de col uterin

Până la momentul de faţă au fost identificate două tipuri de cancer uterin: femeile cu vârsta cuprinsă între 30-50 de ani sunt afectate de cancerul de col uterin (legătura între vagin şi corpul uterin), în timp ce femeile ajunse la meopauză sunt victimele cancerului de corp uterin (locul unde este adăpostit copilul pe durata sarcinii).
Cancerul de col uterin nu dă semne clare până nu ajunge într-un stadiu avansat, iar principala metodă de a descoperi modificările care au loc este testul Papanicolau. El trebuie efectuat de femeile care şi-au început viaţa sexuală. Această metodă de descoperire a cancerului de col uterin este foarte eficientă şi trebuie efectuată anual.

Simptome cancerului de col uterin

În stadiile mai avansate ale bolii primul semnele ce trădează prezenţa cancerului de col uterin sunt:

 • Secreţiile vaginale modificate, apoase şi conţinând sânge. La început ele sunt lipsite de miros, dar cu timpul capătă un miros neplăcut şi pot conţine urme de puroi sau de ţesuturi necrozate;
 • Durerile în timpului actului sexual. Nu este o simptomă specifică doar cancerului de col uterin, dar de cele mai multe ori odată declanşată maladia disconfortul creşte;
 • Durerile abdominale, lombare sau durerile ce se lasă pe picioare sunt adesea întâlnite în cazul cancerului de col uterin. Ele sunt similare cu cele dinainte sau din timpul menstruaţiei de aceea pacientele nu se îngrijorează când au aceste simptome;
 • Modificarea tranzitului intestinal şi scaunele cu sânge. În momentul în care sângerările sunt prezente, este posibil ca maladia să se fi extins la rect.
 • Urinările cu sânge pot fi un semn al bolii ajunsă în stadii avansate. Cancerul de col uterin poate afecta şi aparatul urinar.
 • Anemia, scăderea în greutate şi stări de oboseală nejustificate sunt semne nespecifice cancerului de col uterin, dar de obicei sunt asociate celorlalte simptome prezentate.

Cauzele cancerului de col uterin

Factorii de risc ce pot conduce la apariţia cancerului de col uterin sunt în general consideraţi:

 • infecţiile genitale cu virusul papiloma (HPV) sau cel herpetic
 • multiplii parteneri sexuali
 • debutul precoce al vieţii sexuale
 • actele sexuale violente
 • dezechilibrele hormonale.

De asemenea sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta maladia cele care au avut sarcini multiple (de la cinci în sus), cele care au avut număr semnificativ de avorturi, femeile care au avut boli cu transmitere sexuală sau femeile care au luat anticonceptionale orale. Fumătoarele şi femeile care nu au un regim alimentar sănătos, precum şi cele care au cazuri de cancer în familie sunt mai expuse riscului de a dezvolta boala.

Tratamentul cancerului de col uterin

Opţiunile de tratament pentru cancerul de col uterin sunt intervenţia chirurgicală şi radioterapia. Doar în unele cazuri doctorii pot decide să adauge şi chimioterapia ca metodă de tratament.
Dacă tumoarea este localizată doar la nivelul colului atunci prin intervenţie chirurgicală se poate îndepărta doar partea bolnavă a colul uterin. Ajuns în stadiu avansat, în funcţie de extindere se poate îndepărta întreg colul uterin. Pentru cancerul de col uterin extins se va face histerectomia totală cu anexectomie bilaterală, altfel spus se va elimina şi uterul împreună cu ovarele. Tot acum se mai impune şi îndepărtarea ganglionilor limfatici pentru siguranţă.
Radioterapia de tip IMRT sau IGRT poate fi folosită ca metodă de tratament post şi preoperator. Pentru stadiile de început ale bolii se poate folosi doar radioterapia ca metodă de tratament fără intervenţie chirurgicală. În stadiile avansate radioterapia nu mai face faţă şi principală măsură de tratament devine intervenţia chirurgicală urmată de radioterapie pentru a stopa posibila extindere a bolii.

Foto: humanillnesses.com

 

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published